keskiviikko 7. elokuuta 2013

Piece of cake?




Meillä on juhannuksena aina kivat juhlat ja porukkaa syömässä. Mä tykkään tehdä kakkuja, joten tein sellaisen juhannuspöytäänkin. Tänä vuonna valitsin kakuksi päällystetyn sitruunapiiraan Leila Lindholmin kakkukirjasta Palakakkua.

Tässä resepti:

Päällystetty sitruunapiiras
  • 1 murotaikinalevy
  • lemon curdia
  • kananmunaa voiteluun
Tee ensin lemon curd

Lemon curd (sitruunatahna)
  • 9 sitruunaa
  • 4,5 dl sokeria
  • 150 g voita
  • 6 rkl maissitärkkelystä
  • 6 kananmunaa
  • 6 kananmunankeltuaista
Sekoita sitruunojen raastettu kuori ja kuuden sitruunan mehu kattilaan ja kiehauta sokerin ja voin kanssa.

Siivilöi liemi ja kaada takaisin kattilaan.

Sekoita maissitärkkelys loppuun sitruunamehuun ja lisää suurus edelleen sekoittaen lämpimään sitruunamehuun.

Vatkaa kananmunat ja keltuaiset ja lisää seos sitruunamehuun. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee.

Kaada tahna kulhoon ja jäähdytä.

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Kaaviloi murotaikina ja peitä sillä piirasvuoka. Voitele kananmunalla.

Tue piiraan reuna foliolla vuokaa vasten pystyyn niin, ettei se romahda alas esikypsennyksen aikana.

Pistele pohja haarukalla ja esikypsennä piiraspohjaa noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

Täytä pohja lemon curdilla.

Nosta uunin ylälämpötila 250 asteeseen.

Vadelmamarenki
  • 3 valkuaista
  • ½ sitruunan mehu
  • 3 ½ dl sokeria
  • 200 g vadelmia
  • Koristeluun vadelmia ja tomusokeria
Vatkaa valkuaiset, sitruunamehu ja 1 dl sokeria marengiksi.

Lisää vaahtoon vielä 1 dl sokeria.

Sekoita vadelmat rikki lopun sokerin kanssa ja kääntele seos muutamassa erässä marenkivaahtoon. Vatkaa vaahto kiinteäksi.

Pursota tai levitä vaahto lusikalla piiraan pinnalle ja kypsennä piiras kullankeltaiseksi uunin keskiosassa (uunin suuluukku raollaan). Kypsymisaika on noin viisi minuuttia. Marengin pitää saada vain hiukan väriä pintaansa.

Koristele piiras tuoreilla vadelmilla ja ripottele niiden päälle sihdin läpi tomusokeria.


Aika paljon sen teko vie aikaa, kun siinä on niin monta eri vaihetta. Kakun pinkki sisällys oli myös eri värinen kuin ohjeessa, vaikka noudatin sitä tosi tarkkaan. Hyvältä se maistui ja kaikki meni, mutta mä en kyllä ollut ihan tyytyväinen. Se oli musta vähän liian makeakin. No, aina ei onnistu. Ens juhannuksena taas uudet kakut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti