keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Herkulliset leipäset retkelle, vappupöytään tai ihan muuten vaan

Näissä on sisällä kinkkua, oreganoa, tomaattipyrettä ja juustoraastetta.
Tästä se lähtee.


Nää on ihania. Olen leiponut niitä nyt aika usein. Täytetyt leivät ovat hyviä eväitä esimerkiksi piknikille, koska ne on helppo pakata mukaan. Taikinan kohotusta lukuun ottamatta, ne on myös nopeat tehdä. Ja nää onnistuu aina.

Täytteen voi soveltaa oman maun mukaan. Tässä mun lempparit!

Leipätaikina (n 12 kpl)

500 g jauhoja (laitoin puolet spelttijauhoja ja puolet vehnäjauhoja)
10 g suolaa
15 g tuorehiivaa
350 g vettä
50 g hyvää oliiviöljyä

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vesi-hiivaseos ja oliiviöljy jauhoihin.
Jos käytät yleiskonetta, aseta kone hitaimmalle nopeudelle ja vaivaa kahden minuutin ajan. Lisää nopeutta yhdellä pykälällä ja vaivaa vielä 6-7 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Muovaa takinasta pallo, peitä astia pyyhkeellä ja jätä nousemaan tunniksi.

Täyte 1
Pesto-parmesaani-ilmakuivattukinkkuleipäset

5-6 rkl pestoa
100 g parmesaanijuustoraastetta
paketti ilmakuivattua kinkkua
mustapippuria

Täyte 2
Tomaatti-savupalvi-juustoleipäset

5-6 rkl tomaattipyrettä
100 g juustoraastetta (esim. emmental tai mozzarella)
200 g saunapalvikinkkua viipaleena
1-2 rkl kuivattua oreganoa

Kuumenna uuni 240 asteeseen.

Jauhota työtaso ja kumoa taikina kulhosta. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. "Voitele" pohja joko pestolla tai tomaattipyreellä. Asettele seuraavaksi kinkkuviipaleet. Ripottele juustoraaste ja viimeistele täyte joko kuivatulla yrtillä tai rouhi päälle mustapippuria.

Rullaa taikina kääretortun tavoin. Tiivistä liitoskohta sormin. Leikkaa rulla veitsellä noin 2 cm viipaleiksi. Asettele viipaleet lappeelleen uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.

Laita kohonneet leipäset kuumaan uuniin ja paista 12-15 minuuttia. Valmiit leipäset ovat kauniin värisiä ja tuoksuvat herkullisilta.

Anna jäähtyä hetki. Viimeistele leivät voitelemalla ne kevyesti oliivipljyllä ja syö!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti